Script nje seance terapeutike mbi perpunimin e zise ne Psikoeterapi

Seance e nje rasti  klinik  terapeutik trajtuar me emdr (Zia dhe procesimi terapeutik).
 Dr. Elton Kazanxhi
                  (Psikolog Specialist në Psikotraumatologji EMDR Practitioner  member EMDR EUROPE)

Premisat:Ky prezantim është përqendruar në studimin e një rasti klinik me një model integrues psikoterapie. Qëllimi i këtij dokumenti, pra , është që të ofrojë disa sugjerime dhe ide mbi mjetet e mundshme të artikulimit dhe kërkimin e një metamodeli te prerë në mënyrë të veçantë për identitetin e klientit.
Historia: Pacienti është një mashkull29 vjeçar i profesionit ushtarak, për rreth 5 vjet është ne trajtim psikofarmaceutik (ilace kundër depresionit, benzodiazepinat), për episode të përsëritura depresive.Pacienti raporton se gjatë historisë së sëmundjes ka pasur  intervale te shumta te deshtuara me periudhat e parehati relative. Simptomat aktuale, që korrespondojnë në fazën dështim, karakterizohet nga karakteristikat e depresionit, dismorfofobia(fobi qe lind nga nje vizion i shtremberuar per pamjen e tyre,te shkaktuara nga preokupimi i tepert me pamjen e trupit) dhe ankthe te rënda sociale.Pacienti është i fundit nga pese femijet . Prindërit gezojne shëndet të mirë. Një vëlla vdiq në moshën 5 vjeçare i perplasur nga nje makine ne rruge dhe një motër e cila vdiq në moshën 20vjecare pas një aksident me makinë. Debutimi ndodhi pesë muaj pas vdekjes së motrës së tij.
Vleresimi i diagnozes: në fund të vlerësimit diagnostikues, duke e bërë një diagnozë nosografike të pikëllimit të komplikuar, me sëmundshmërigjate nje periudhe kohe te caktuar me çrregullim humori dhe ankth social.Simptomat janë karakterizuar nga çrregullime klasike si:
• ankthi, nervozizëm
• impulsivitet, nervozizëm.
Gjithashtu shfaq simptoma të rënda të tipit reaktive depresive të cilat detyrojne pacientin në momente të shpeshta të izolimit te alternuar me episode të përsëritura të vetë-agresionit të shoqëruar nga ide për vetëvrasje dhe fajit, dhe jetonhipokontraste te mbijetuar qe kane lidhje me fytyrën ose sytë ose flokët.
Qasja terapeutike: Në rastin e vecante është kryer një terapi e integruar, ne te cilin teoria e teknikës është rimodeluar për të lejuar pacientin për të trajtuar traumën e vdekjes së motrës së tij dhe për të ndryshuar njohjet e frymezuara negative të tilla si:
"Ky është i gjithe faji im; Unë nuk  meritoj të jetoj; Unë nuk kam asnjë kontroll, etj "
Në mënyrë të veçantë plani i trajtimit  është i ndarëne teori te ndryshme frymezimi: biheviorizëm, qasje njohëse-sjelljes, strategjik dhe konstruktiviste.
Teoria e teknikës u zgjerua më pas nëpërmjet përdorimit të mjeteve të tilla si:
Libri i anijes,domethene një llogari te filmuar ne banesat e meparshme ne te cilen se bashku , janë përzgjedhur, pjesët më të rëndësishme të shihen në fillim të seancës së ardhshme;
Ditari ditore, shkruar nga pacienti, në mënyrë për të regjistruar ngjarjet kritike të ditës dhe me terapist për të ardhur në ndarjen kuptimplotë.
Terapi të lehta, një teknikë që kur vendosen në një kuadër të psikoterapisë integruese është e dobishme jo vetëm për historinë mjekësore, por ju lejon të punoni në rindërtimin e ngjarjeve dhe reagimeve të pacientëve në lidhje me imazhet e tyre të fundit. Përdorimi i kësaj teknike është efektive pasi ajo na ka lejuar për të shkrir kohen e kaluar duke rivizituar skena bërthamore që ishin objekt i përjashtimit selektiv dhe ndoshta trajtuar ndërtimin e krahut dhe mirëmbajtjen e simptomave.Te rikuperuarit e informacione të rëndësishme, rrefimi i tregimit zbuloi një lloj mospërputhje emocionale midis dy ngjarjeve qendrore në jetën e pacientit. Në albumin fotografik  nuk ishte vetëm një foto e një fëmije të vogël, pastaj ne kohe pak me te vjeter te pacientit, i cili kishte vdekur në moshën 5 vjeçare nga perplasja nga makina ne rruge. Ai vuri në dukje se në përshkrimin e kësaj historie të veçantë mjekësore ishte lënë pas dore dhe rindërtimin e aksidentit ishte e vështirë, i paplote, dhe dhimbje të dukshme. Ndryshe nga përshkrimi i vdekjes se mëvonshëm të motrës së tij, i cili edhe pse i dhimbshëm dhe i shoqëruar nga kushte negative te fajit dhe përgjegjësisë u mbajt në kujtesë me gjalleri. Ajo mendonte se edicioni i ri i stimulit për foto të vëllait të vogël, pacienti kishte një reagim të tepruar në krahasim me atë të vdekjes së motrës së tij, i cili në disa mënyra të ishte i përfshirë direkt.Teknika të tjera të tilla si ekspozimi in vitro dhe in vivo, desensibilizimi sistematike(lloj terapie e perdorur), të ndalurit e të menduarit dhe parashkrimin e simptomës dhe parandalimit te pergjigjes janë përdorur pas trajtimit me EMDR në pikëllimin e përjetuar nga pacienti. Në veçanti, këto teknika janë aplikuar në zgjidhjen e ankthit social, agresion dhe vetë aspektet e patofobise.
Puna në "progres" me këtë pacient ka shfaqur një sërë vështirësish:
1. Vlerësimi katastrofik dhe dramatik i simptomave.
2. Përdorimi i largimit duke iu referuar ngjarjeve traumatike.
3. Kulture e varfer e pacientit.
4. Roli i familjes të bashkëpunojnë me simptomat e pacientit
5. Frikë pamotivuar t'i nënshtrohet EMDR-se.
Përveç derivateve më të njohur nga supozimet e përmendura më parë teorike, teknikë përfundimi që ka zhbllokuar klientin ka qenë pikërisht EMDR, këtu kemi disa fragmente të rëndësishme të seancave, ku T qëndron për terapisti dhe pacientit P.
T. Në cfarë ngjarje do të donit për të punuar sot?
P. Në vdekjen e motrës sime.
T. Çfarë imazhi është pjesa më e keqe e ngjarjes?
P. E 'e tmerrshme, motra ime donte ta shoqeroja une , por unë kam qenë në dush, më kujtohet se ishte një ditë me shi, i thashë se unë nuk mundesha,nuk doja.Me rikujtohet,pasi ra telefoni dhe u informova me lajmin. Pjesa më e tmerrshme ishte te rrije me trupin e motrës sime kur gdhihesh me te  në morg, u ndjeva si një krimb, unë nuk mund të shoh motrën time në atë menyre , kishte vdekur, a e merr me mend..... Në një moment, i tillë ishte agonia, unë nuk mund të rrija i qete asnje moment , familja ime, dy motrat e mia po qanin vazhdimisht dhe une ndjeja gjithnje e më shumë tym e gazet organike që rrodhnin nga trupi i motrës sime. Edhe gjurmë materiale të dekompozuara organike me shkaktuan mua nje gjendje te furishme të pakapërcyeshme, pastaj vendosi të largohet. Unë endesha pa mendje , unë nuk e di saktësisht se çfarë beja.
Imagjinojme:Pra unë do të thoja se pjesa më e keqe tani për të menduar për këtë është zëri i motrës sime më pyeti për të shoqëruar atë.
kn:Eshte faji im,jam fajtor.
kp:Ishte një aksident, jam i lire nga faji.
VOC: 1
Emocionet:fajësoj dhe ndjej se nuk kam të drejtë të ekzistoj
.SUD: 10
Vendodhja e trupit:Gjoksi dhe gryka.
Pas setitte parë, pacienti filloi të qajë vazhdimisht ne filluam një grup të dytë të lëvizjeve të syve. Pacienti ishte i heshtur dhe më pas tha se "imazhi është duke u larguar, por unë ende ndjej gazin e  dekompozimit."
Grup i tretë i lëvizjeve të syrit duroi mjaft, ndoshta 3 apo 4 minuta.
T. Çfarë vëreni?
Skena po ndryshon. Imazhi bashkangjitur me trupin e kalbur humb konsistencën, foto po ndryshon.
 Edhe seria e katërt e grupe të lëvizjeve të syve ishte mjaft e gjatë. Pacienti ka filluar spontanisht për të rijetuar një seri ngjarjesh që pasuan njëri-tjetrin në mënyrë kronologjike.
Pas 5 shtatorit:
P. Jam ne funeral, unë nuk dua të shoh askënd, njerëzit, me pengojn mua aq shumë, unë mendoj se të gjithë, thellë-thelle ,me  akuzojnë për vdekjen e motrës sime.
Ajo kryen një tjeter  sërë  serish te seteve te syrit .
P. Mendja ime nuk do ta heqi qafe këtë imazh.
T. Pse,per cfare motivi?
P. Për faktin se motra ime nuk eshte me.
Set i lëvizjeve të syve.
P.E shoh , është  ajo që me një zë të thyer me tregon mua “ti nuk mund të me besh mua te kthehem pas nepermjet pikëllimin dhe ndjenjes se fajit.
T. Mendoni për këtë!
Set i lëvizjeve të syve
P. Unë nuk mund të qëndrojë pa të, është e vështirë të përpiqem të jem i lumtur pa te .Duhet vetem ta provoj.Te provoj te jap nje qoshe brenda meje.
Set i lëvizjeve të syve
T. Çfarë vëreni nëse  kthehemi në gjendjen fillestare, ku kemi filluar?
P. Ndihem shumë më mirë, unë nuk do të ndjehen përgjegjës për atë që ka ndodhur.Ndjehem sikur kam hequr një peshë, shumë të dhimbshme.
Pas konfirmimit  se niveli i zhurmës është arritur pothuajse zero, ajo vazhdoi të instaloi njohje pozitive,(kp) dhe për ti bere skan trupit .
Simptomatologjia, pas kësaj ndërhyrjeje, u shfaq më pak i dëmshëm, dhe pacienti rifilloi punën e tij dhe jetën e tij sociale pa probleme te dukshme te vazhdueshme , megjithatë, një lloj kokëfortësie qe nuk dëshirojme të vëm në dukje shumë në gjendjen sociale, sjellja e tij ishte shtypur ende në tërheqjen relacionale shoqëruar nga përjetimet dhe ngjarjete vogla dismorfofobike. Ne kishim bërë disa punë në konstelacionin e kujtimeve fotografike të familjes dhe kishim biseduar në lidhje me vëllain i cili ishte goditur nga nje makine ne ecje. Reagimi i pacientit për stimulimin e fotografive të vëllait të tij të vogël është përshtatur në mënyrë për të kujtuar dhimbjen, por shkrimi i episodit ishte i paplotë, në të vërtetë ai pretendonte që të mos mbante mend asgjë.


Pas disa seancave, pacienti raportoi  se i kishte ardhur në mendje episodi i vdekjes së vëllait të tij në një menyre shumë të vrullshme. Kur ai ishte 10 ai ishte duke luajtur me vëllain e vogël (i cili i  kishte vjedhur një monedhë); dhe ndërsa ai po ndiqte atë nepër një rrugice që te nxirrte në një rruge krysore , një makinë doli dhe perplasi  vëllanë e vogël.
P. Unë kam qenë shumë i ri, nëna ime na kishte lënë për të luajtur për shkak se ajo  kishte  për të bere gjera fushe , unë ishte duke ecur, mallkuar, vëllanë tim.
Pacienti fillon të qajë, të bërtasë dhe të shfryj kundër vetvetes.
Megjithatë, ne të vazhdojme të bëjme vlerësimin, sepse pacienti kërkohet të punojnë në këtë ngjarje me EMDR.
Imagjino: Ai që vraponte dhe unë une qe e ndiqja pas .
Kn:Jam fajtor.
Kp:Nuk eshte faji im,jam i lire nga faji.
VOC:1
Emocionet:Deshperim,pafuqi,faj.
Nëse kjo është ajo që jeta më ka dhënë,nuk ja vlen te jetosh.
SUD:9
Lokalizimi i trupit:Gjoks dhegryke , dhe unë të ndjehen sikur me kane dhene nje grusht në stomak.
Pas disa seteve të lëvizjeve të syrit
P. Unë jam ende shumë  keq, unë shoh një tjetër imazh: Njerëzit grumbull dhe unë jam vetem si nje i hutuar duke fiksuar nje dhembje ne toke .
Set i levizjeve te syrit
T. Këtu vjen nëna ime, dhe merr menjehere nga duart e një grua e veshur në të kuqe trupin e vëllait tim te vogel.Erdhi nje  makine dhe vrapuan per ne spital.
Set i levizjeve te syrit
P. Ishte një aksident.
Set i levizjeve te syrit
P. Unë nuk mund t'i japë atij vdekjen vullnetarisht , ndihem pak i lehtësuar.
Set i levizjeve te syrit
P. Është ndryshe tani.Nuk ka me nje humbje me ndjenje faji.Nuk ia vlen.Çdo gjë ndryshon, ne duhet të pranojmë atë që ne ishim dhe çfarë duhet te jemi.
Pas nje set te levizjeve te syrit
P. Unë do të vazhdoj të mendoj per vëllain tim, sepse vetem eshte zhdukur , por nuk eshte harruar. Tani ai eshte ne paqe.Seanca e gjate perfundoi me keto fjale.Kjo është marrë më pas dhe kemi përfunduar në seancën e ardhshme.
Konkluzione: Ndërhyrja psikoterapeutike të tipit të integruar me pacientët me DPTDS është e mundur me kusht që: fotografia klinike e pacientit është në përputhje me teorinë e ndryshimimeve te pritshme  nga backgroundi epistemologjik me referencat e psikoterapise; Niveli njohës i pacientit duhet të lejojë që teoria e teknikës dhe zbatimi konsekuent te jete  i mundur, megjithëse me mbështetjen e duhur, duke e mbajtur efektivitetin e aplikimit, pacienti ka një motivim të mjaftueshëm, madje fillimisht jokarakteristik, për të ndërmarrë një rrugë psikoterapeutike.Per sa i përket,trajtimi i aferm merastin klinik paraprires, ka pasur një kohëzgjatje prej rreth dhjetë muaj për nr 20 seanca, pasi pacientit për shkak të punës së tij, selia e të cilit është larg nga studio e terapistit, ishte i  detyruar  të degjoheshin nepermjet telefonit qe kishin ren dakort here pas here . Aktualisht, pacienti është në kompensim të mirë klinike, është qe prej  një vit pa simptoma, humori është i pranueshm, jeta e tij sociale është e shkëlqyer, dhe ka pasur edhe një karrierë.

EMDR ka pasur një rol të rëndësishëm në përpunimin e këtyre dy ngjarjeve që kanë kontribuar ndër vite për të zhvilluar simptoma depresive, ankthin dhe hypochondria(patofobi). Pas punës me rrugën terapeutike EMDR është vazhduar me teknikat e tjera të përshkruara.

Commenti

Post popolari in questo blog

Revolucioni EMDR ndrysho jeten tende hap mbas hapi (Libri pare ne gjuhen Shqipe)

Belbezimi,Cluttering,Mutismi selektiv Workshop 9-10 Dhjetor Tirane ( Dr. Mario D'Amborsio )