Post

Visualizzazione dei post da Gennaio, 2017

çrregullimi emocional dhe stabilizimi ne EMDR

Immagine
Crregullimi emocional:  nje arsye thelbesore e kerkeses se konsulencave
“Me pushton kaosi”; ”Nuk doja ti bertisja ne ate menyre por nuk e kontrollova dot veten” “Nuk e di pse por edhe se ndjehem prap se prap ndjehem me mire kur jam me te”; “Ndjehem bosh!”; “Nuk e di ta percaktoj si çoroditje nje mix inati, zemerimi”;  “Nje ulerim e brendeshme qe nuk nxjerr ze” “Bllokohem komplet, si e ngrire me duket vetja para saj”; “Perfundon gjithmone ne te njejten menyre: ulerasim deri sa çfar nuk i themi njeri tjetrit, dhe un iki”

Keto jan fjalite qe çdo dit degjoj ne konsulencat psikologjike me personat qe trajtoj, çrregullim emocional, veshtiresi ne kontrollin e impulseve, perseritje e skemave dsifunksionale , reagim emotiv (ngrirje, ikje apo perballje)! Ku e kan origjinen keto menyra reagimi? Ne nuk lindim me ankth, depresion apo te varur nga nje sjellje, por predisponimi gjenetik, temperamenti, ambienti kulturor, edukimi dhe ne menyre incizive eksperiencat tona jetesore me figurat me te rendesishme (…

Kandidatet per Urdherin e psikolugut

https://apjetra.wordpress.com/2017/01/27/ju-prezantoj-me-kandidatet-qe-garojne-per-organet-drejtuese-te-urdhrit-te-psikologut-ne-shqiperi/

Cfar fshihet ne sintomat e Ankthit dhe Frikes

Immagine
Cfar fshihet ne sintomat e Ankthit dhe FrikesSi nderhyet me protokollin EMDR


Sa here ndjehemi te pa sigurt, sa here kemi veshtiresi te ndjehemi rehat me persona dhe situata te reja, sa here nuk ndjehemi te pershtatshem kur na duhet te perballemi me nje sfide, sa here ndjehemi te falimentuar akoma pa e provuar tja dalim aq here trupi jone perballet me ankthin, friken dhe ndonjehere me fobite!
Keto mendime dhe fobi jan aq te rrenjesuara ne kujtesen tone saqe jan bere pjes e rrjeteve te memorjes dhe si nje ngerc psikik nuk na lejojne te veprojme pa patur ndjesine e pasigurise. Personat, situatat, veshtiresite behen pjes e pasigurise tone, dhe pasiguria behet menyra sesi ne shohim boten perreth. Shpesh here ankthi dhe frika jan krijuar nga nje situate e dhimbshme fizike apo psikike e heret, dhimbja shkakton simptomat e stresit post traumatik, por jo vetem fobite e vertetuara, ankth ne livele te larta, ndjesi te Unit negativ.
Me emdr punojm konkretisht duke analizuar sintomen, per ne sintom…