Nga Adelina Pjetra: Çfarë është EMDR-Therapy ?MSc. Adelina Pjetra / EMDR-Albania

Çfarë është Terapia  EMDR?
Terapia “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR) është një qasje psikoterapeutike integrative  që është hulumtuar gjerësisht dhe provuar e efektshme për trajtimin e traumës. EMDR është një set protokollesh të standardizuara që përfshijnë elemente nga shumë qasje të ndryshme të trajtimit. Deri më sot, terapia EMDR ka ndihmuar miliona njerëz të të gjitha moshave në lehtësimin e shumë llojeve të stresit psikologjik.

Si punon EMDR ?
Askush nuk e di se si çdo lloj forme e psikoterapisë punon neurobiologjikisht ose në tru. Megjithatë, ne e dimë se kur një person është shumë i mërzitur, truri i tyre nuk mund të proçesojë informacionin siç bën zakonisht. Një moment bëhet "ingrirë në kohë," dhe duke kujtuar një traumë mund të ndihen aq keq, sa e kanë përjetuar për herë të parë për shkak se imazhet, tingujt, aromat dhe ndjenjat nuk kanë ndryshuar. Kujtime të tilla kanë një efekt të qëndrueshëm negativ që ndërhyn me mënyrën se si një person e sheh botën dhe mënyrën se si ata lidhen me njerëzit e tjerë.

EMDR duket se ka një efekt të drejtpërdrejtë në mënyrën se si truri përpunon informacionin.Proçesimi normal i informacionit rifillon, dhe duke ndjekur një seancë të suksesshme EMDR, një person nuk i përjeton keq imazhet, tingujt, dhe ndjenjat kur ngjarja sillet në mendje. Klienti ende mban mend se çfarë ka ndodhur, por kjo është më pak tronditëse. Shumë lloje të terapisë kanë qëllime të ngjashme. Megjithatë, EMDR duket të jetë e ngjashme me atë që ndodh natyrshëm gjatë ëndërrimit ose REM (lëvizja e shpejtë e syve) në gjumë. Prandaj, EMDR mund të mendohet si një terapi  e bazuar fiziologjikisht që ndihmon një person për të parë materiale shqetësuese në një mënyrë të re dhe më pak shqetësuese.

Si është realisht një seancë EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)është një qasje integruese psikoterapie që është hulumtuar gjerësisht dhe e provuar e efektshme për trajtimin e traumës. EMDR është një set protokollesh të standardizuara që përfshin elemente nga shumë qasje të ndryshme të trajtimit. Deri më sot, terapia EMDR ka ndihmuar miliona njerëz të të gjitha moshave në lehtësimin e shumë lloje të stresit psikologjik. Më poshtë është një përshkrim i shkurtër i terapisë EMDR.
8 Fazat e Trajtimit :
Sasia e kohës për një trajtim të plotë do të varet nga historia e klientit. Trajtimi i plotë i objektivave përfshin një protokoll 3-hapësh (1-kujtimet e kaluara, 2- shqetësimet prezente, 3- veprimet në të ardhmen), dhe janë të nevojshme për të lehtësuar simptomat dhe trajtuar tablonë e plotë klinike. Qëllimi i terapisë EMDR është proçesimi  plotësisht i përvojave që janë duke shkaktuar probleme dhe përfshirja e përvojave të reja që janë të nevojshme për shëndetin e plotë. "Proçesim" nuk do të thotë ,të flasësh për të. "Proçesim" do të thotë  të vendosësh një gjëndje të mësuar që do ti lejojë eksperiencat që shkaktojnë probleme të jenë  " tretur/shkrirë " dhe të ruhen në mënyrë të përshtatshme në trurin e klientit. Kjo do të thotë se ajo që  është e dobishme për klientin nga një përvojë do të mësohet, dhe do të ruhet me emocionet e duhura në trurin e tij, dhe të jetë në gjendje ta  udhëzojë në mënyrë pozitive në të ardhmen. Emocionet e papërshtatshme, besimet dhe ndjenjat e trupit do të bien. Emocionet negative, ndjenjat dhe sjelljet janë të shkaktuara në përgjithësi nga përvojat e mëparshme të pazgjidhura që të shtyjnë në drejtime të gabuara. Qëllimi i terapisë EMDR është që të fuqizojë klientin  me emocionet, të kuptuarit, dhe perspektivat që do ta çojë në sjellje dhe ndërveprime të shëndetshme dhe të dobishme.

Sa kohë merr për të aplikuar EMDR ?
Një ose më shumë seanca janë të nevojshme për një terapist për të kuptuar natyrën e problemit dhe për të vendosur nëse EMDR është një trajtim i përshtatshëm. Terapisti do të diskutojë gjithashtu për EMDR më plotësisht dhe do  të ofrojë një mundësi për t'iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me metodën. Pasi terapisti dhe klienti kanë rënë dakord se EMDR është e përshtatshme për një problem specifik, terapia aktuale EMDR mund të fillojë. Një seancë tipike EMDR zgjat nga 60 deri në 90 minuta. Lloji i problemit, rrethanave të jetës, dhe shuma (sasia) e traumave të mëparshme do të përcaktojë se sa seanca të trajtimit janë të nevojshme. EMDR mund të përdoret brënda standartit të terapisë “së të folurit”, si terapi shtesë me një terapi të veçantë, ose si një trajtim totalisht i vetëm.

A funksionon realisht EMDR?
Rreth 20 studime të kontrolluara kanë hetuar efektet e EMDR. Këto studime kanë gjetur vazhdimisht se EMDR në mënyrë  efektive ul / eliminon simptomat e stresit pas traumës për shumicën e klientëve. Klientët shpesh raportojnë përmirësim në simptoma të tjera të lidhura, të tilla si ankthi. Udhëzimet aktuale të trajtimit të Shoqatës Psikiatrike Amerikane dhe Shoqatës Ndërkombëtare për Studime traumatike e përcaktojnë EMDR si një trajtim efektiv për stresin post traumatik. EMDR është gjetur gjithashtu efektiv nga Departamenti Amerikan i Çështjeve të Veteranëve dhe Departamenti i Mbrojtjes, Departamenti i Mbretërisë së Bashkuar të Shëndetësisë, Këshilli Kombëtar Izraelit për Shëndetin Mendor, dhe shumë agjenci të tjera shëndetësore ndërkombëtare dhe qeveritare. Studimet kanë treguar gjithashtu se EMDR mund të jetë një trajtim efikas dhe i shpejtë.

Çfarë lloj problemesh mund të trajtojë EMDR?
·         Kërkimet shkencore kanë pohuar se  EMDR është efektive për PTSD. Megjithatë, klinicistët gjithashtu kanë raportuar sukses duke përdorur EMDR në trajtimin e:
 • ·          Atakut të panikut
 • ·         Zija e komplikuar
 • ·         Çrregullimet Disociative
 • ·         Kujtime shqetësuese/problematike
 • ·         Fobi
 • ·         Çrregullime të dhimbjes
 • ·         Ankthi performancës
 • ·         Stresi
 • ·         Varësitë
 • ·         Abuzimi sexual/fizik
 • ·         Çrregullime  dysmorfike trupore
 • ·         Çrregullime të personalitetit

Çfarë thonë klientët që janë trajtuar me EMDR Therapy?...
Ky është vetëm një shënim  për tju bërë të ditur se si  EMDR ka ndryshuar vajzën time të vogël. Ne e nisëm terapinë në nëntor  2005, dhe kemi bërë 8 seanca deri më tani. Ajo është 6-vjeçe  dhe ka pasur simptoma të rënda  PTSD nga abuzimi. Edhe pse terapia e rregullt ka qenë pak e suksesshme , progresi i saj ka qenë i ngadalte Tani npm EMDR Therapy vajza ime duket më e lumtur, dhe "përshtatja" e saj (zemërimi agresiv) është reduktuar shumë . Edhe pse jemi akoma në  EMDR therapy, nuk mund të prisja pa ju thënë  se sa shumë kjo lloj terapie e ka ndihmuar vajzën tonë të çmuar. Asgjë që kemi provuar më parë nuk ka qenë kaq e suksesshme .
R. A. Colorado
Para disa vitesh ju nënshtrova  EMDR. Sigurisht isha skeptik. Në atë moment në atë kohë, gjithsesi, unë po shikoja  se si  e shpëtoi martesën time, mendjen time të shëndoshë dhe marrëdhënien time me fëmijët e mij. Po vuaja nga  PTSD pasi kisha  përjetuar shumë humbje dhe kurrë nuk e kuptova se çfarë qëndronte dhe më pengonte në rrugën e një jetë të shëndetshme. Është një trajtim i mrekullueshëm , dhe duhet të informohen më shumë individë në lidhje me këtë lloj terapie. Isha me fat që u ndesha me këtë terapi , krejt rastësisht.
Faleminderit,


J.M.

Adelina Pjetra
Psikologe Klinike & Terapiste Emdr 
Koordinatore Shkencore e Trajnimeve , Emdr Albania
cel: 0697482338
email:adelina.pjetra@gmail.com

Commenti

Post popolari in questo blog

Revolucioni EMDR ndrysho jeten tende hap mbas hapi (Libri pare ne gjuhen Shqipe)

Belbezimi,Cluttering,Mutismi selektiv Workshop 9-10 Dhjetor Tirane ( Dr. Mario D'Amborsio )