Trauma tek femijet Rasti i femijes dhunuar nga Anjeza Shabani

Ne si specialiste ne TRJATIMIN e TRAUMAVE nuk mund te heshtim perballe eventeve dramatike si ai i femijes 3 vjeçar qe u dhunonte nga edukatorja!
Ne mungese te perkoheshme te nje inspektoriati te ministrise se arsimit ku urdheron kontrollin e cilsise se istitucioneve te edukimit, prinderit duhet te jen me te kujdesshem per sinjalet qe femijet e tyre paraqesin, kur nje femi perjeton nje situat traumatike ne moshen 0-3 vjeçare ku akoma nuk padronon komunikimin verbal, simptomat paraqiten me komunikimin trupore, si:
1) çrregullim i gjumit
2) çrregullim i ushqimit
3) urinim ne shtrat/ kapsellek ose diare
4) ushtrim i dhunes ndaj bashkmoshatareve/ lodrave
5) qarje e shpeshte
6) gjendje ankthi ose paniku kur i afroheni kopshtit
7) gjendje paniku kur afrohet mesuesja

keto simptoma mund te shfaqen te çdo femi qe ka pesuar momente dhune ose terrori nga ana e mesues ose te ato femi qe kan qen prezent kur nje bashkmoshatar ka qen viktim i nje akti te tille. PRA MOS PRISNI TE SHIKONI SHENJA NXIRJE, GERVISHTJE OSE GJAKU TEK FEMIJET TUAJ, POR MESONI TE DEGJONI KERKESAT E TYRE, TRUPI SHPREH ME SHUM NE KETE MOSHE!!!

Truri i femijes se vogel fal (neuroneve pasqyre) memorizon imazhin dhe ndjesine e terrorit qe i ka trazmetuar eventi traumatik duke lene pasoja shum te rrezikshme ne zhvillimin mendor, fizik dhe social...Po nuk u trajtua trauma dhe po nuk u zevendesua me nje ambient edukor te qete, femija ka mundesi te zhvilloje fobi shkollore e cila domosdoshmerisht ndikon ne te ardhmen dhe mirqenien e femijes dhe familjes.

Nese keni dyshime, mos nguroni por kontaktoni specialistet, e preferueshme ata qe kan nje formim ne psikotraumatologji!
Specializim qe vetem ne e mundesojme ne shqiperi.

Besarta Taci

Commenti

Post popolari in questo blog

Revolucioni EMDR ndrysho jeten tende hap mbas hapi (Libri pare ne gjuhen Shqipe)

Besarta Taci emerohet Practitioner Psikoterapiste eksperte ne EMDR

Belbezimi,Cluttering,Mutismi selektiv Workshop 9-10 Dhjetor Tirane ( Dr. Mario D'Amborsio )