Çfare fshehin disfunksionet seksuale?

Çfare fshehin disfunksionet seksuale?
Krijimi i nje raporti intim, lejon ndjesine e sigurimit ne lidhje dhe mundeson komunikimin verbal.
Kur ndjehet intimisht e sigurt femra braktis kontrollin e trupit te saje gjat aktit seksual, dhe shijon ndjesite pozitive qe i dhuron mardhenia, ne rast te kundert ajo nuk toleron afersine psiko fizike me partnerin, e cila i shkakton konflikte te brendeshme qe kan fillimet e tyre Edhe para lidhjes ne moshen madhore.
Simbolet qe fshihen mbrapa simptomave jan shum te rendesishme, per te analizuar kuptimin qe shprehin pikerisht ne ate çift qe ka kerkuar ndihmen tone. Analiza e kuptimit te simptomes, duke shkuar ne thellesi te problematikes jep drejtim terapise seksuale, ne keto raste berthama e procedures esht fillimisht ndryshimi i menyres se lidhjes me pas zgjidhja e simptomes seksuale.
Psikoseksuologu duhet te analizoje menyrat e "ngjitjes- lidhjes nene- femi"(attachment) qe çdo partner ka pasur ne femijerine e Tij, per te kuptuar funksionalitetin e çıftit sot. Per kete lloj diagnoze  nevoitet nje strumet klinik soecifik i quajtur Adult Attachment Interview, e cila ndihmon ne kuptimin e problemeve te shprehjes se ndjenjave, komunikimit, dhe besimit ne çift.
Zakonisht un personalisht sygjeroj qe secili nga partneret te vizatoj trekendeshin e Sternberg, secili duhet te mendoj eksperiencen e tij ne lidhje dhe duhet te vizatoj kendet e trekendeshit duke matur tre aspekte themelore: seksualiteti ( sa shum pasion ka ne lidhjen time) intimiteti ( sa shum e ndjej un veten e afert me personin qe dua) dhe projekti ( kush jan projektet qe kemi per te ardhuren).
Çdo kush nga ne mund te vizatoj kete trekendesh e te kuptoj kush nga 3 kendet esht me i shkurtri ne kete menyre mund te kuptoje pjesen me te dobet te lidhjes.
Çifti perfekt esht nje utopi qe vjen nga epoka moderne por sa me shum trekendeshi te jet ne ekuiliber aq me shum jan aspektet qe na mbajn bashk ne lidhje, ne rast te kundert duhet te kerkojme ndihme nese duam ta mbajm gjall çiftin!
Dr.ssa Besarta Taçi

Commenti

Post popolari in questo blog

Revolucioni EMDR ndrysho jeten tende hap mbas hapi (Libri pare ne gjuhen Shqipe)

Belbezimi,Cluttering,Mutismi selektiv Workshop 9-10 Dhjetor Tirane ( Dr. Mario D'Amborsio )