Post

Visualizzazione dei post da Giugno, 2016

Trauma tek femijet Rasti i femijes dhunuar nga Anjeza Shabani

Ne si specialiste ne TRJATIMIN e TRAUMAVE nuk mund te heshtim perballe eventeve dramatike si ai i femijes 3 vjeçar qe u dhunonte nga edukatorja!
Ne mungese te perkoheshme te nje inspektoriati te ministrise se arsimit ku urdheron kontrollin e cilsise se istitucioneve te edukimit, prinderit duhet te jen me te kujdesshem per sinjalet qe femijet e tyre paraqesin, kur nje femi perjeton nje situat traumatike ne moshen 0-3 vjeçare ku akoma nuk padronon komunikimin verbal, simptomat paraqiten me komunikimin trupore, si:
1) çrregullim i gjumit
2) çrregullim i ushqimit
3) urinim ne shtrat/ kapsellek ose diare
4) ushtrim i dhunes ndaj bashkmoshatareve/ lodrave
5) qarje e shpeshte
6) gjendje ankthi ose paniku kur i afroheni kopshtit
7) gjendje paniku kur afrohet mesuesjaketo simptoma mund te shfaqen te çdo femi qe ka pesuar momente dhune ose terrori nga ana e mesues ose te ato femi qe kan qen prezent kur nje bashkmoshatar ka qen viktim i nje akti te tille. PRA MOS PRISNI TE SHIKONI SHENJA NXIRJE…

Simptomat Seksuale: simboli i vështirsive ne lidhje

Immagine
Simptomat Seksuale: simboli i vështirsive ne lidhjeKur çifti ankon simptoma te funksionalitetit seksual( deshira, eksitim, orgazem ) qe shfaqen si mos deshire, disfunksione erektive, veshtiresi te orgazmes, varesi seksuale, ose vaginizem, nje pjes e rendesishme e diagnozes i perket verifikimit qe çifti i jep problematikes ne menyre simbolike dhe te mos shprehur verbalisht. Nje Nga pyetjet e para te cilat i drejtohen partnereve i perket menyres dhe momentit te shprehjes se simptomes. Ne ke te menyre disfunksionet ndahen ne format primare(qe nga raporti i pare seksual i jetes se personit), te varura Nga partneri/ja ( vetem ate person qe ka mardhenie) apo simptoma qe lindin gjat lidhjes.
Problemet seksuale qe shprehen ne çift jan shum delikate, mbasi rezultatet e analizave (andrologjike dhe gjinekologjike) kan perjashtuar çdo problem biologjik, psikoseksuologu mund te nderhyj duke diagnostikuar tipologjine e lodhjes nepermjet partnereve. Nese ne nuk komunikojme emocionet tona, trupi yne …

Çfare fshehin disfunksionet seksuale?

Immagine
Çfare fshehin disfunksionet seksuale?
Krijimi i nje raporti intim, lejon ndjesine e sigurimit ne lidhje dhe mundeson komunikimin verbal.
Kur ndjehet intimisht e sigurt femra braktis kontrollin e trupit te saje gjat aktit seksual, dhe shijon ndjesite pozitive qe i dhuron mardhenia, ne rast te kundert ajo nuk toleron afersine psiko fizike me partnerin, e cila i shkakton konflikte te brendeshme qe kan fillimet e tyre Edhe para lidhjes ne moshen madhore.
Simbolet qe fshihen mbrapa simptomave jan shum te rendesishme, per te analizuar kuptimin qe shprehin pikerisht ne ate çift qe ka kerkuar ndihmen tone. Analiza e kuptimit te simptomes, duke shkuar ne thellesi te problematikes jep drejtim terapise seksuale, ne keto raste berthama e procedures esht fillimisht ndryshimi i menyres se lidhjes me pas zgjidhja e simptomes seksuale.
Psikoseksuologu duhet te analizoje menyrat e "ngjitjes- lidhjes nene- femi"(attachment) qe çdo partner ka pasur ne femijerine e Tij, per te kuptuar funksiona…