Post

Visualizzazione dei post da 2015

Stresi Post Traumatik PTSD dhe Terapia EMDR

Immagine
Tri koncepte të rëndësishme për kuptimin e ÇSPT-së Dr. Elton Kazanxhi  Stresi Stresi është një gjendje fizike, mentale dhe emocionale e tensionuar që zakonisht shfaqet në rrethanat kur ndaj individit ushtrohen kërkesa personale e sociale jashtë mundësive të tij që të arrijë mobilizimin e tyre (Selye, H., 1936).
Ankthi Ankthi është ndjenjë e mundimit shpirtëror, të cilën e shkakton dyshimi dhe frika në rezultatin përfundimtar të një pune apo prove të rëndësishme. Shfaqet edhe si ndjenjë e rëndë ngulfatje në ëndërr, ku individi përjeton “ndrydhje” shpirtërore dhe organike derisa të mos zotërohet situata e cila shkakton ankthin ( Nushi, P, 1987). Trauma Fjala “traumë” rrjedh nga (greq. trauma-plagosje), i referohet përvojës së rëndë negative që përjeton individi. Përvojë e cila sulmon unitetin e personalitetit të tij duke shkaktuar pasoja të rënda negative në procesin e përshtatjes së këtij individi me mjedisin ku ai zhvillohet (Nushi, P., 1987). Ngjarja traumatike e shkakton traumën atëherë k…

Seksualiteti gjat shtatezanise dhe mbas lindjes se femise se pare

Immagine
Seksualiteti gjat shtatezanise dhe mbas  lindjes se femise se pare


Tematika e seksualitetit gjate shtatezanise dhe post partum-it esht nje tematik shum pak e zhvilluar ne shoqerine tone, arsyet jan te shumta: mos prezenca e seksuologeve ne konsultoret familjare, mungesa e nje programi qe informon mbi seksualitetin ne shtatezani neper kurset e pergatitjes se lindjeve, mos specializimi ne tematika seksuale i gjinekologeve.  Mos informimit i bashkangjiten edhe disa “besime mosfunksionale” qe çiftet vazhdojne ti ndjekin brez mbas brezi.

Momenti kur çifti vendos te sjell ne  jet nje femi esht shum i rendesishem sepse nga ai moment çift ndryshon status duke u bere pergjithmone prind
Shatezania sjell bashk me ndryshimet fizike te femers edhe pergatitjet psikologjike te cilat krijojne ndonjehere ankthe, dyshime edhe ndryshime te raportit ne çift. Shtatezania nuk eshte aspak event qe i perket vetem femres, prania dhe mbeshtetjamashkullore ne çdo faz te sajen, mundeson nje perjetim dhe pergatitje…

Master ne Psikotraumatologji dhe EMDR Therapy disa reflektime personale

Immagine
Të Dashur lexues,akoma sot vazhdojnë të me vijnë telefonata nga njerëz që kerkojnë psikoterapistë te kualifikuar. 
Jam i kenaqur që shqipëria po nxjerrë  çdo vit  shumë psikologë, por sa janë ata te aftë me të vertet? Ne si A.P.I.  Lindëm me nje deshirë te qartë per profesionin e psikologut ne shqiperi,projekti jonë është i qartë.  Mësimi dhe krijimi  profesional i psikoterapistëve te ardhëshëm.
Kemi disa herë që mundohemi të sjellim ne shqipëri Psikoterapinë EMDR sidomos Psikotraumatologjinë, ajo qasje e psikologjisë që merret vetem me raste të  forta emocionale, dhe per te sjellur kete trainimi jemi lidhur me traineret Evropiane Isabel Fenrnadez e EMDR Europe sepse në ketë mënyrë mund ti lëshonim dicka ne dorë që të ishte edhe e shpenzueshme jashtë shtetit shqiptarë.
Masteri zgjat vetem 6 seminare  nga 12 ore secili dhe kushton 1000 euro, në fund të relacionit final kemi parashikuar një stage në Itali  (javor) per te gjithe studentët tanë.
Ne qofte se keni pyetje te tjera jemi ne k…