Psikotraumatologjia Psikologjia Emergjences dhe Trajtimi EMDRPsikologjia Emergjences
Psikotraumatologjia
Trajtimi EMDR
 
Prezanton  Dr. Elton Kazanxhi  President  A.G.I.
(Psicologo, Gestalt Therapist, Specialist    E.M.D.R.)


  E.M.D.R : Cfare është?, si funksionon?, kush mundet  ta praktikoj?
 E.M.D.R. Eye Movement Desensitization  and  Reprocessing (Lëvizja e Syrit Desensibilizimi  dhe ripërpunimi  traumatik),  është një  teknikë  psikoterapeutike lindur  në Amerikë ne  fund te viteve  80, simas  intuitës personale te nje psikologe Amerikane : Francine Shapiro. Ajo duke shëtitur dhe duke reflektuar mbi disa probleme personale vëzhgoi rastësisht se ankthi saj,u zhdukte sa here   qe syri saj shikonte mjatas dhe djathtas.
 Ajo kuptoi me nje insight nga ky rast se dicka ishte e lidhur midis vezhgimit dhe kujtimeve ose  mendimeve traumatike, dhe qe levizja e syrit  dhe drejtimi tij, majtas- djathas,mund te lehtësonte shume emocionet negative të lidhura me mendimet dhe kujtimet qe japin ankthe  personi  gjatë ditës.
F.Shapiro  mbas kesaj intuitës, dhe mbas përvojës personale dhe eksperimentet te  zgjatur gati reth 10 vjet ajo krijoi atë që sot ne quajmë EMDR.
 Njëra nga teknikat me efikase që psikoterapistët te cilëdo orientamenti apo qasjeje munden ta praktikojnë, Sepse eshte njera nga  teknikat me efikaset qe shëron shumë crregullime emocionale dhe mendore.
Është e rëndesishme që te  dini se  në të gjithë Botën, dhe tani  në Shqipëri  kjo teknikë duhet mësuar  vetem nga nje institut ,shoqate apo shkollë formimi  të autorizuar. Në ketë rastë ne Shqipëri  mundësohet nga A.G.I.
 Pra klienti përpara se te shkoi  dhë të lëshojë  veten e tij ne  duart e nje psikologu , apo psikoterapisti  duhet te kontrolloj  ne qoftë se  ky  ka mbaruar dhe ka marr certifikaten  në EMDR,  Ne shqiperi  skemi akoma Specialist Psikotraumatolog ( AGI po nis Masterin e Pare 1 vjecare shikoni ne fund per informazione)
  L' EMDR , lindi si kurim i Sindromave  PTSD  Post - Traumatic stress  Disorder. Kjo do të thotë që ka lindur në specifik  për trajtimin e pasojave të personave që kan jetuar ngjarje traumatike.
 Agresion, Dhunë fizike, Dhunë Psikologjike, Aksidente Rrugore, Natyrore, termete, ose trauma psikologjike lindur nga nje marrdhenie negative që ka lëshuar pasoja negative.
 Nje shembull; Në rastin e nje traume te vetëme  mund te zgjidhet problematika ne 2 ose 3 seanca. Eshtë një mrekulli sepse asnje model psikoterapeutik tradicional nuk mundet te japi keto rezultate. Për ketë që sot EMDRIA rezulton te jet e vetmja Asociacion që ka në dor formimin dhe supervizionimin e APA.( American Psychological Association) Duhet ditur se  EMDR është sperimetuar edhe ne  raste te tjera kinike si  crregullime te ndryeshme te Anktheve.
Fobi,Ataku Panik,depresion,Ankth Social, elaborimi  i humbjes ne rastin  e vdekjes te nje afermit , humbjen e subjektit të dashuruar , Crregullimet Alimentare, sëmundje te rënda si kancer, dhe disfunksionime seksuale .
Në keta raste dhe raste te tjera , përdorimi i teknikës mbrënda procesit terapeutik jep nje ndihme te mahniteshme në përmbajtjen emocionale  të klientëve  pacientëve tonë. 
Psikotraumtaologjia dhe   EMDR  si Funksion? 

 Shumë persona pyesin në qoftë se EMDR është ipnoza apo jo?  Ajo vjen nga studimet e ipnozës se  (Janet) por nuk fokusohet në humbjen e koshiences mendore,përkundarzi klienti është vigjilent.
Psikoterapisti, Psikotraumatologu A.G.I. që përdor EMDR  përdor si  Assesment  keto parime:
·         Backgruond Familjar kultural
·         Atachimin ndaj prindërve
·         Listen e Kujtimeve,ose ngjarjet,  traumatike te jetuar  nga  klienti,sepse janë këta ngjarje    influencojnë akoma sot  ne mënyrë negative pacientin tonë.
Një Shembull:
Një Pacient thotë që në fëmijëri jam rrahur nga shokët e klasës time,akom sot kam frikë kur nje person më afrohet,sepse mendoj automatikisht qe mund të më ndodh edhe sot rrahja .
Terapisti Psikotraumatologu A.G.I.  mbasi fillon fazën e assementit ,i Kerkon klientit të  shkruaje ose te përshkrojë ngjarjen  traumatike.  
Mbas kësaj  i kërkohet klienti të zgjedhi  skenën me të keqe që vëzhgon në kujtim,dhe ta  vlerësoj atë   nga ndjenja emocionale ,në nje shkalle  quajtur  S.U.D.  (subjective Units of distress).
S.U.D   Scale          0  ………………………………………….5…………………………………10

Pastaj kerkon tek ai Ndikim mendor te ngjarjes në shkallen VoC
 VoC Scale 0……………………………………..5………………………………………………….10
Me kete shkalle terapisti shikon  se sa  ndikon  sot  ngjarja, dhe cfarë mendimi konkluzioni i jep vet vetës ai per atë ngjarje.
  Shpesh ndodh që klienti ka arritur te bej disa konkluzione negative mbi vete veten e tij.
Shembuj : Jam i dobët, frikacak, sepse skam pasur mënyrë te mbrohem, ndihem pa forca ne vet vete, Skam besim tek vetja ime, duhet t’ isha më i fort,smund ta pranoj atë që me ka ndodhur ,skam te drejt te flas, nuk mund të marr ate qe dua, nuk mund te kem besim tek vet vetja ime, nuk ndihem i sigurt.

Pastaj Fillojme  fazen praktike te Punes:
·         I kerkojmë pacienti tonë të koncentrohet tek>
·          Skena kujtimit,
·          Tek konjicioni negativ (Sjam i Sigurt)
·          dhe tek  emocioni negativ ( trishtim ose frik).

Dhe fillojme setin e parë  (Cdo set zgjat 30 seconda) Stimulimin Bilateral me levizjet e  syrit majtas e djathas  ose taping dek duart.
Cdo kujtim i keq perpunohet me 2 ose 6 set. Disa Ngjarje traumatike kurohen me 2 seanca,kush psikoterapi ka sot kete efikasitet? Ti mund te kesh rikujtuar disa here ngjarjen me psikologun dhe mund te kesh zbertyher te tera anat e ngjarjes traumatike,por fjalet nuk harrojne dhimbjen. Ne EMDR nuk fshihet ngjarja por dhimbja emocionale negative.

Ajo që ndodh shpesh kur vuajmë nga ana emocionale është që keta  kujtime dhe  ngjarjet traumatike,nuk harrohen, dhe shpesh here ngjarjet jetohen si  imazhe dhe flashbacks, në te tanishmen. Eshtë si një obsesion që lundron ne trurin tone.
 Mbas disa studime bërë nga A.P.A.  (American Psychological Association)  dhe vezhgimet të shfaqura nga MR (Resonace Magnetic) kemi arritur te themi se  stimulimi bilateral  i dy emisferave celebrale, levijzjet e syrit ne EMDR   mundësojne elaborimin  e informacionit te ngrire ne trurin  tonë ,kjo ngricë e ngjarjes traumatike eshte shkaku i crregullimit emocional. 

Ne fund te Trajtimit EMDR  rrethesisht  6 /12 seanca, kemi keta rezultate :
Mendimet, ndjesitë  emocionale negative, te lidhura me  ngjarjet traumatike zhduken ,dhe shpesh zevendësohen me ndjesi neutrale  dhe pozitive.

Duhet te bejme nje qartesim, qartësimi është kjo:  Ne EMDR nuk kerkojmë te fshijme kujtimet  por  anullimin dhe  zevendesimin e ndjesive  emocionale negative me ata Neutrale dhe me  positive. Kush mundet ta ushtroje EMDR?
Perfundimisht EMDR mund te ushtrohet nga Psikologët dhe  Psikoterapistet  të formuar,  studentët e psikologjis te vitit 3   mund të marrin pjes ne Workshop ose master  vetëm përsa i perket pjeses Teorike.

Vetëm psikologët profesionist,mjeket,psikoterapistët, ose Psikiatërit qe kane eksperience reale me Klientë mund ta ushtrojne atë.


Përse të nevojitet ku trainim i vecantë në Psikotrumatologjia  dhe  EMDR,  dhe përse  flitet per Psikologjin e   emergjencave?

Sepse psikologe ka shumë,por  të paktën ata  që zotërojne  EMDR, dhe psikotraumatologjine në të gjithë botën.
 Ti dhe pak te tjere do jeni  te vetëmit specialist në Shqiperi, Kosovë apo Maqedoni,  të specializuar në psikotraumatologji ose EMDR.
A.G.I. Po fillon bashkepunimin me EMDR Italia dhe  EUROPE të kontaktoj institucionet  e ministrisë së mbrojtjes , si  dhe ata të shendetit publik, per të mundësuar   formimin dhe njohurin mbi krijimin e  kësajë figure kaq efikase  si është ajo e Psikologut te Emergjencave, Psikotraumatologe.
Përvoja Botërore dhe ajo Italiane kan dimostruar qe mbas  një ngjarje natyrore traumatike  si mund te jet ajo e termeteve;  njerzit mbas mjekimit fizik, kan nevoje per ndihmën Psikologjike  të nje specialisti si mund te jet ai që zotëron Psikologjinë e  Emergjencës dhe EMDR.

Jam e interesuar të mesoj EMDR  në Shqipëri ku mund te interesohem?
Trajnimi në  Psikotraumatologjia në Shqipëri  po mundësohet nga AGI  Albanian Gestalt Institute ne bashkëpunim me palen Italiane. EMDR Italia

Cfarë Titulli Marrë?

Siç dihet ne vendin tonë nuk egziston një urdhër dhe nje ligj që vendos parime mbi profesionin e psikoterapisteve ose te EMDR.  A.G.I. leshon certifkatën e trainimit dhe mundësin e vërtetitimit që kandidati psikolog ka mbaruar trainimin në Psikoterapi ose Psikotraumatologji të Emergjencës. Kemi marre marrëveshje me EMDR Europe per Akreditimin e saj.
A.G.I. bashke me palen Italiane  po organizon   2  trainime professionale :


  • Master Post Universitare  në Psikotraumatologji dhe psikologjia emergjences. (Rezervuar psikologëve, psikoterapistëve,psikiatërve qe duan te specializohen ne kete lende)   Euro 1500

  •  Master Post Universitare  dy vjecare ne Psikoterapinë Integruese  1200 Ore. Rezervuar  Psikologeve,  infermiereve,mjekë, apo kush ka mbaruar ne  shkenca sociale.  Euro 2.000
  •  A.G.I.  organizon  edhe workshope ditore te hapura per te gjithë  mbi tema të ndryeshme 
  • Cmimi  50 euro. 


Bibliografia: Lasciare il passato nel passato Edizione Astrolabio.
                    EMDR manuale e terapia familiare di F.Shapiro 
Trainerët A.G.I  A.P.I.E

Prof. Raul Bartozzi Psicologo,Psicoterapeuta, EMDR  Supervisor, Drejtues Shkencor A.G.I.
Dr.ssa Dorotea Ricci Psicologa, Psicoterapueta  ,EMDR Therapist, Lektore A.G..I
Dr.Elton Kazanxhi  Psicologo, Gestalt Therapist ,EMDR Therapist, President A.G.I
Dr.ssa Bestarta Taci Psicologa, Specialiste në Seksuologji, Kordinatore A.G.I.
Dr.ssa Daniela Coco Psicologa, Psicoterapeuta della Gestalt,
Dr.Giorgio Gualazzi Psicologo Psicoterapeuta
Psicologa  Socia Supervisore Rodinela Qendraj
Zv Presidentja A.G.I. Dr.ssa  Blerina Karaj
Dr.ssa Rodinela Qendra Psikologe Klinike dhe anetare e plote e  A.G..I dhe APIE.

Per traineret e Tjere te Masterir 2 vjecare etj  Konsultoni Faqen web 

Commenti

Post popolari in questo blog

Revolucioni EMDR ndrysho jeten tende hap mbas hapi (Libri pare ne gjuhen Shqipe)

Belbezimi,Cluttering,Mutismi selektiv Workshop 9-10 Dhjetor Tirane ( Dr. Mario D'Amborsio )