Çfare është Trajnimi Autogjenik?


Te dashur  Miq hap me kete post Artikullin e pare ne Gjuhen shqipe rreth temes se psikoterapise dhe ne Veçanti rreth "Psikoterapis Autogjenike"


Trajnimi Autogjenik është një teknikë relaksim psiko-fiziologjike, lindura  nga neurologu dhe psikiatër JH Schultz ne Berlin në vitin 1932, e cila është definuar si "një metodë e autodistensioni te përqëndrimit mendor  e dobishme të prodhojë ndryshime fiziologjike dhe psikologjike në praktikuesit,spese vepron në një  perspektivë psikosomatike.

Trajnimi Autogjenik është një nga teknikat terapeutike që çdo psikologë dhe Psychotherapists"Psikoterapist" duhet të kenë në valixhen e Trajnimit Personal, si një "ndihmë" instrumentale psikologjike për përmirësimin e jetës emocionale të klientëve të tij dhe pacientit. Gjithashtu çdo njeri duhet të mësojë këtë teknikë sepse kjo është një ndihmë kundër stresit dhe çrregullimet e ankthit , si dhe depresionit.


Perse Psikologut është i nevojshem te mësoje nje teknikë të tillë?


Psikologët në Shqipëri sapo dalë nga Universiteti, nuk kanë aftësi të mjaftueshme praktike për psikoterapi "Këshillim Pskoterapik" Ata janë të gatshëm dhe te afte të dine se çfarë 
është ankthi,nga ana teorike,   Si është situata dhe përshkrimin në DSM IV" por Pedagoget në universitetet nuk i përgatisin ata nga ana praktike, "Pergjegjesi kjo e nje Shkolle  Post Universitare ne Psikoterapi (Nje nga Objektivat Tona).  


 Te shikojme nje Shembull:


 1. Si të sillesh me klientin, nga të cila anë të fillojmë këshillen, përgatitjen dhe "përcaktimit terapeutik".
 2. Topografimi i klientin, për të bërë një diagnozë klinike, psikologjike simas DSM IV.
 3.  Drejtimi  e duhur te psikoterapis : Gestalt Therapy, REBT (Terapi Racionale Emocionale Sjellore), Psikoterapi Dinamike, Psikoterapi Jo Direktive simas Rogerit (Roxhersiane)
 4. Ushtrime për klientin "Home Work"  per modifikimi (sjelljes).
 5. Por mbi te gjitha ti japi klientit lehtësim nga ana e dhimbjes emocionale dhe Shpirterore.


Cfare eshte pra Trajnimi Autogjenik?

Trajnim nënkupton një "stërvitje" faza e karakterizuar nga mësuar një seri ushtrimesh të përqendrimit pasiv psikike kryhet vazhdimisht dhe rregullisht, mund të dorëzojë relaksimin koncentrativ në gjashtë sektorët vegjetativ te Trupit:


1. Toni i muskujve
2. Aktiviteti kardiovaskulare,
3. ritmi i zemrës
4. Aktiviteti frymëmarrjes,
5. Balancimin e sistemit nervor sympathetic and parasympathetic
6. Gjendja e vetëdijes


Autogjenik do të thotë se ajo gjenerohet vetvetiu dmth ai është i vetë-detyruar.
Qëllimi i trajnimit  Autogjenik është Harmonizimi:
 Mendjes, trupit dhe shpirtit përmes një relaksim Autogjenik. Në këtë mënyrë tensionet e brendshme mund të reduktohen duke u  zhdukur krejtësisht.


Trajnimi Autogenik kontribuon në arritjen e këtyre objektivave: 

 • Për një sherim dhe rikuperim të thellë dhe të shpejtë të energjisë fizike dhe psikike
 • 2. Për të eliminuar tensionin e muskujve
 • 3. Vetë-induksion dhe qetësi 
 • 4. Përmirësim të përgjithshëm në punë (studime,  aktivitetet sportive, Permiresim nga ana e seksualiteti)
 • 5. Përmirësimin e kujtimit  
 • 6. Përmirësimet në vëmendje dhe koncentrim
 • 7. Përgatitja për lindjen e fëmijës.
 • 8. Për të lëshuar krijimtarinë  ne Jete dhe emocionet e brendshme
 • 9. Vetëvendosja përmes formulimit të rezolutave, të cilat janë futur në gjendjen psikologjike  ne menyre po thuajse Hipnotike dhe të veprojë automatikisht si: (Unë jam i sigurt, unë nuk permend fare cigaren,alkolin,jam i qet dhe Pozitiv etj).

Dhjetë minuta trajnimi Autogenic japin një efekt qetësues të barabartë me një orë  gjumi.
Ajo mund gjithashtu të jenë të dobishme në disa sëmundje:

1.Eliminimi dhe  çrregullimet e gjumit "Imsonia".
2. astma bronkiale
3. Gastrit Helikobakter Pylori
4. Nevrozë çrregullimet e  ankthit,  ankth specifik (frika e të folurit  ne publik, marrja e Gojes 
5. Dhimbje koke, nevralgji
6. Disfunksioni seksual
7. TIC, Belbezim, dridhje
8. Depresion klinik,ndjenjë të pasigurisë dhe inferioritetit
9. hipertensionit
10. hyperthyroidism
11. dhimbje Qafa Cefalee
12. reumatizm
13. takikardi


 Ajo Ofron një mundësi të thjeshtë; Te falë një relaksim të thellë të trupit dhe mendjes shkaktuar me vetëdije, për të aktivizuar potencialin e shërimit  pozitiv brenda personit.


Kjo teknikë mësuar njëherë mund të jetë vetë-administruar ne  përditshmeri ose në rastin e nevojës sepse mirëmban efektivitetin e saj edhe në qoftë se ajo nuk praktikohet me rregullsinë


Trajnimi Autogenik është një teknikë që jep rezultate shumë të kënaqshme; mbizotërimin i saj eshte i detyrueshem   per çdo njeri; asimilimi  saj eshte i lehtë dhe i shpejtë në krahasim me teknika të tjera, ajo kërkon  vetem që te zbatohet çdo dit.

Dr.Elton Kazanxhi
Psikolog, Licensuar nga Urdheri e Psikologeve ne Bologna (Italy) Specializuese  ne shkollen 4 vjecare ne  Gestalt Psychotherapy ne Istituto Gestalt H.C.C. Milano
President dhe Fondatore  i A.G.I. (Albanian Gestalt Institute)
Formator Associazione Ishtar Arci Natura Jesi Italy
www.terapiapsicosomatica.com
http://www.ordpsicologier.it/

Literatura:

 • Schultz, J.H. (1968). Trad it. Il training autogeno I – esercizi inferiori , Feltrinelli, Milano.
 • Hoffman, Bern H. (1980). Manuale di training autogeno , Astrolabio.
 • Peresson, L. Trattato di Psicoterapia Autogena Ed. Piovan
Artikulli eshte me Copyright kontaktoni autorin e saj per divulgacion.

Commenti

Post popolari in questo blog

Revolucioni EMDR ndrysho jeten tende hap mbas hapi (Libri pare ne gjuhen Shqipe)

Belbezimi,Cluttering,Mutismi selektiv Workshop 9-10 Dhjetor Tirane ( Dr. Mario D'Amborsio )